Avainsana: Blinit
-
Võiunätäl’
Võiunätäl’ eli viroksi võinädal tai vastlanädal tai suomeksi voiviikko (myös nimitystä bliniviikko on käytetty), venäjäksi mасленица ja siitä setoksi masselits, maslenits, maasenits, maaselnits tai maaselits. Tällä termillä tarkoitetaan suurta (pääsiäis)paastoa edeltävää viikkoa, jonka alusta on kahdeksan viikkoa pääsiäispäivään. On jo kielletty liharuokien syöminen, mutta saa vielä syödä maidosta valmistettuja ruokia, siis myös voita. Viikkoon kuuluu…
-
Setomaan ruokia ja juomia: Blinit (2)
Blinit Kansallinen keittiö on juuri sitä, mitä paikallisissa keittiöissä tehdään. Setomaalla tehdään ohuita blinejä, mutta Inara Luigasen vironkielisessä Setu toidud -kirjassa on myös õllepliinid-ohje. Koska se muistuttaa hyvin paljon ravintola Bellevuessa ollutta, niin kokeilin, miten alla mainituilla suhteilla syntyy paksut blinit. Bellevuen perustaja Reko Paulo oli Setomaalta ja ehkä ympäri vuoden valmistettujen blinien resepti oli…
-
Setomaan ruokia ja juomia: Blinit (1)
Kuten muidenkin suurelle alueelle levinneille resepteille on käynyt, on bliniresepteistäkin olemassa monta versiota. Usein se oma on se ”oikea”. Yhteistä taikinoissa on yleensä tattari ja hiiva. Muista asioista onkin sitten mukava kiistellä, mikä on parempi ja kuinka blinit pitää tehdä ja onko nimi edes oikea. Suomessa ja Ruotsissakin blinit ovat olleet ravintoloissa alkuvuoden ruokaa. Silloin…
-
Menestynyt ravintoloitsija Setomaalta
Kirjoittaja: Mikko Savikko Tammikuun 22. päivänä 1891 syntyi nykyisen Meremäen kunnan Tedren kylässä Grigori Paveli p. (Grigori Pavelin poika). Seton kielellä (seto kiil) hänen nimensä oli Kriisa, myöhemmin Soome-Kriisa. Suomessa hänestä käytettiin nimiä Gregori Pavloff, Paulov tai Pawlow. Nimen Reko (Gregor) Paulo hän otti käyttöön 1920-luvulla. Vuonna 1922 hän sai Suomen kansalaisuuden. Hän kuoli 10.5.1957…