Mare Pihon kirja Petseristä

Mare Piho: Petseri – 20 saj. väike Euroopa linn. Tänapäev 2013

Viime vuosina olen matkaoppaita kirjoittaessani ja lukiessani havainnut, että yksi hyvä kuva todellakin kertoo enemmän kuin sata sanaa. Ja vielä parempi on kun on hyvä kuva ja sitä selittämässä ja täydentämässä hyvä kuvateksti. Ja juuri tällaisesta kirjasta on nyt kyse!

Tänä keväänä 80 vuotta täyttänyt FT Mare Piho syntyperäinen petseriläinen ja seto, pitkään Viron kansallismuseossa työskennellyt tutkija, kansatieteen ja kulttuurihistorian asiantuntija, joka on ollut töissä Petserissä sekä luostarissa että museossa.

On oikeastaan mahdoton edes kuvitella, että joku voisi olla Mare Pihoa parempi tekemään tällaista kirjaa Petserin kaupungista. Ainoa pieni miinus on se, etteivät kaikki kiinnostuneet osaa viroa tarpeeksi ymmärtääkseen teoksen kaikkea valtavaa tietomäärää.

Mare Pihon Petseri-kirjassa on vanhoja valokuvia 15 keräilijältä ja seitsemän museon sekä Petserin luostarin kokoelmista. Kirjassa on yli 200 vanhaa mustavalkoista valokuvaa (mukana pari kuvaa, joissa Mare on itse pikkutyttönä!) Petseristä 1920-luvun alusta aina vuoteen 1940 saakka. Kirja on jaettu kolmeen osaa: luostari (Petseri klooster), vanhakaupunki (Vanalinn) ja 1920–1930-luvulla rakennettu uusi kaupunginosa (Uus linn). Jokaisen osan aloittaa Mare Pihon kirjoittamana tiivis, mutta hyvin jäsennelty ja todella runsaasti faktoja sisältävä johdanto. Ja ne kuvatekstit! Kuvateksteissä on hyvin runsaasti lisää tietoa Petserin luostarista, kaupungista, sen ihmisistä ja elämästä Petserissä.

Kuvat kertovat kaupungin ja luostarin arjesta ja juhlasta: hääjuhlat, hautajaissaatot, uskonnolliset juhlat, laulujuhlat, markkinat, syntymäpäivät, pyhiinvaellukset, keisarien ja presidenttien vierailut, mutta myös kynttilöiden valmistus tai mehiläistenhoito luostarissa, naisten vedentuonti lähteeltä, teehetket puutarhassa, kerjäläiset, kauppiaat, emigranttivenäläisten vierailut, armeijan ja palokunnan paraatit. Lapset, nuoret, aikuiset, vanhukset, setot, venäläiset ja virolaiset, luostarin eri rakennukset, kaupungin kirkot ja tsasounat, torit, kaupat, vaatimattomat ja komeat asuintalot, Viron tasavallan aikana rakennetut komeat koulut, kirkot ja pankit ja surullinen vuoden 1939 suurpalo – kaikesta löytyy tästä kirjasta hienoja valokuvia. Tervetuloa aikamatkalle Petseriin, pieneen 1900-luvun eurooppalaiseen kaupunkiin!

                                                                                                                                   Tapio Mäkeläinen

Tekstin ensimmäinen versio ilmestyi Tuglas-seuran ELO-aikakauskirjassa vuonna 2013

HUOM! Mare Pihon ”onnittelukirjoitusten” joukossa oli suomennokseni Maren ko. kirjan Petseri klooster -luvusta sekä valikoituja pätkiä kuvateksteistä. Kuluvan vuoden aikana minun on tarkoitus suomentaa vielä lisää tekstejä tästä loistavasta Petseri-aarrearkusta ja julkaista ne Setomaa.fi-sivustollamme.


Kommentit

2 vastausta artikkeliin “Mare Pihon kirja Petseristä”

  1. Hannu Oittinen avatar
    Hannu Oittinen

    Laajahkosta Petseri-kirjallisuudesta kannattaa tässä vertailun vuoksi ja tuoreuttaan tuoda esiin Hanno Ojalon teos Petseri teises maailmasõjas eli Petseri toisessa maailmansodassa (2023). Siitä myöhemmin huomioita myös Setomaa.fi-sivustolla.

    1. Tapio Mäkeläinen avatar
      Tapio Mäkeläinen

      Hienoa! Odotan mielenkiinnolla, sillä en tunne ko. teosta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *